În atenția proprietarilor/deținătorilor de terenuri de pe raza orașului Popești-Leordeni

Luni, 22.05.2023

În urma verificărilor efectuate de către Primăria localității Popești-Leordeni s-a constatat prezența unor focare de infestare a terenurilor deținute/administrate de dumneavoastră pe raza acestei unități administrativ-teritoriale, motiv pentru care vă rugăm sa aplicați metode de prevenire și combatere a buruienii ambrozia, potrivit prevederilor Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, art. 7 din Normele metodologice de aplicare a Legii 62/2018 aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 707/2018.

Pentru recunoașterea acestei buruieni, vă transmitem alăturat prezentarea acestei plante și totodată vă informăm că puteți consulta site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (www.madr.ro), al Ministerului Mediului (www.mmediu.ro), precum și al Ministerului Sănătății, (www.ms.ro). Ambrosia artemisiifolia este o plantă cu talia semiînaltă de 50-100 cm înălțime, chiar mai înaltă la maturitate, cu rădăcina pivotantă foarte dezvoltată, de 1,2 - 1,5 metri. Toată planta este păroasă cu tulpină puternic ramificată, având aspect de tufă și diametru mare la bază. Este cunoscută ca fiind o buruiană periculoasă pentru sănătatea omului provocând alergii și stări febrile în perioada înflorii.

Vă atenționăm că aveți obligația aplicării metodelor pentru prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia în cel mai scurt timp . Dacă în urma controalelor efectuate în teren se constată faptul că nu ați luat măsurile specifice de combatere, veți fi sancționați,cu amendă contravențională de la 1.000 lei la 5.000 lei în cazul persoanelor fizice, respectiv de la 10.000 lei la 20.000 lei în cazul persoanelor juridice.

Recomandăm următoarele metode pentru prevenirea, combaterea și distrugerea buruienii ambrozia: cosirea repetată, manual sau mecanic, în funcție de locul și suprafața infestată, distrugerea cu unelte agricole, smulgerea, în cazul unor suprafețe izolate, efectuarea unor arături adânci și discuiri pe terenurile agricole, erbicidarea, după caz. Pentru informații suplimentare, vă recomandam să contactați Direcția pentru Agricultură Județeană Ilfov la telefon 021 311 82 35 pentru a obține informațiile necesare.