Vineri, 31.7.2018
Anexa la Dispoziţia nr. 553/24.07.2018
„Cum să fii cu un pas înaintea Pestei Porcine Africane".
Pesta Porcină Africană este o boală virală
- În mod obișnuit este mortală pentru porcii domestici și mistreți
- NU EXISTĂ VACCIN sau tratament pentru această boală
- Din această cauză provoacă serioase probleme socio – economice în țările afectate
- Virusul rezistă câteva luni în mediul înconjurător și în cadavre
- Prepararea sau afumarea cărnii de porc NU DISTRUGE virusul
- Oamenii nu se îmbolnăvesc dar ajută la răspândirea virusului prin hainele sau echipamentele contaminate
- Semnele clinice ale bolii sunt variabile și nu sunt ușor de recunoscut
Animalele afectate pot avea unul sau mai multe semne clinice, după cum urmează:
- Febră mare, apatie și imposibilitate de a sta în picioare
- Vomă, diaree, uneori cu sânge
- Pete roșii- albăstrui pe piele, în special în zona urechilor și râtului
- Tuse și respirație îngreunată
- Avorturi spontane, nașteri de fetuși morți și nesiguranță în mers a purceilor
- Majoritatea animalelor mor în 10 zile
Contaminarea animalelor sănătoase se poate produce în multe feluri:
- Prin contact direct al porcilor sănătoși cu cei bolnavi
- Prin hrănirea acestora cu resturi alimentare contaminate
- Contactul cu materiale contaminate
- Contactul cu oamenii care poartă haine și încălțăminte contaminată
Măsuri imediate:
- Contactați imediat medicul veterinar dacă suspectați că efectivul de animale este contaminat
- NU deplasați animalele din fermă sau gospodărie
- Întotdeauna schimbați-vă îmbrăcămintea și încălțămintea atunci când părăsiți ferma sau gospodăria
- Înainte de a achiziționa furaje, așternut și porci, asigurați-vă că acestea provin din unitățile verificate, care au implementate toate măsurile de siguranță pentru a evita pătrunderea virusului
- Asigurați-vă că porcii din gospodăria dumneavoastră nu intră în contact cu mistreți sau cu porcii altor gospodării
- Niciodată să nu hrăniți porcii cu resturi alimentare
- Evitați creșterea porcilor în padocurile exterioare, în zonele în care evoluează Pesta Porcină Africană
- Achiziția și transportul cărnii și a preparatelor din carne de porc din zonele infectate pot răspândi virusul
- Vânătorii și câinii acestora nu trebuie să vină în contact cu porcii domestici după vânătoare
- Fermieri sau vânătorii să nu arunce pe câmp sau în pădure resturi rezultate în urma eviscerării carcaselor de porci domestici sau mistreți
- NU aruncați resturi alimentare sau gunoi în zonele care pot fi frecventate de mistreți
- Contactați medicul veterinar dacă găsiți cadavre de mistreți chiar dacă în zonă NU EXISTA PESTA PORCINĂ AFRICANĂ
Orice suspiciune va fi anunțată telefonic sau prin orice mijloc Primăriei orașului Popești-Leordeni, tel: 037 130 15 05.