Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane

Joi, 9.8.2018

De la data confirmării prezenţei Pestei Porcine Africane (PPA) în ţara noastră, pentru prima oară, în 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare, se constată că în zona de N-V a României boala evoluează lent, chiar staţionar, confirmându-se în 14 localităţi din judeţele Satu-Mare, Sălaj şi Bihor. Au fost afectaţi 13 porci mistreţi şi au fost ucişi 175 de porci domestici.

În zona de S-E a României, evoluţia bolii este agresivă. Boala a fost confirmată în 84 de localităţi din judeţele Tulcea, Constanţa, Brăila, Ialomiţa şi Galaţi. Au fost ucişi 11.772 de porci domestici din gospodăriile populaţiei, iar în 3 ferme comerciale, până în data de 02.08.2018, au fost ucişi 49.647 de porci. Acţiunea de ucidere în două ferme comerciale a fost finalizată şi s-a efectuat prima dezinfecţie, iar în cea de-a treia s-a început uciderea porcilor. Au fost afectaţi 20 de porci mistreţi.

Detaliat, situaţia evoluţiei focarelor de PPA se prezintă astfel:

  • Regiunea de N-V a României:
    • Judeţul Satu Mare - 6 focare în gospodăriile populaţiei şi 9 cazuri la porci mistreţi,
    • Judeţul Bihor - 21 de focare în gospodăriile populaţiei şi un caz la mistreţ,
    • Judeţul Sălaj - 2 cazuri la mistreţi.
  • Regiunea de S-E a României:
    • Judeţul Tulcea - 471 de focare, din care 467 focare în gospodăriile populaţiei, un focar în exploataţie comercială de tip A, 3 focare în exploataţii comerciale industriale şi 17 cazuri la porci mistreţi,
    • Judeţul Brăila - 14 focare în gopodăriile populaţiei,
    • Judeţul Constanţa - 16 focare în gospodăriile populaţiei,
    • Judeţul Ialomiţa - 16 focare în gospodăriile populaţiei,
    • Judeţul Galaţi - un focar într-o gospodărie.

Prin focar de PPA se înţelege evoluţia bolii într-o exploataţie care numără unul sau mai mulţi porci, la care s-a confirmat infecţia cu virusul pestei porcine africane.

Evoluţia bolii este în permanenţă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe.

Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii.

ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană.

Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

La nivel naţional până la data de 02.08.2018 au fost plătite 56 dosare de despăgubire în valoare de 148.140 de lei, iar alte 428 de dosare în suma totală de 2.065.162 de lei urmează să fie date în plată.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire. Pentru oameni, acest virus are, însă, impact la nivel economic şi social.