Proces verbal

Încheiat azi 7.10.2021 ora 1300 cu ocazia ședinței ordinare a Consiliului Local al orașului Popești-Leordeni, care se desfășoară la Liceul Teoretic Radu Popescu, din str. Leordeni nr. 52, convocată prin dispozița primarului nr. 400/01.10.2021 și adresa de convocare a consilierilor locali nr. 50175/01.10.2021, cu următoarea ordine de zi:

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea casării elementelor de natura obiectelor de inventar din patrimoniul orașului Popești-Leordeni; inițiator: Primar Petre Iacob.
  2. Proiect de hotărâre privind aprobarea casării Școlii Gimnaziale „Ioan Bădescu” corpurile C1-C5, din str. Școlii nr. 6, oraș Popești-Leordeni; inițiator: Primar Petre Iacob.
  3. Proiect de hotărâre privind aprobarea întocmirii documentației studiului de fezabilitate și a indicatorilor tehnico-economici în vederea realizării obiectivului de investiții „Construcție școală gimnazială cu clasele 0-VIII și grădiniță cu program prelungit” în orașul Popești-Leordeni, jud. Ilfov; inițiator: Grupul consilierilor Alianței USR-PLUS.
  4. Proiect de hotărâre cu privire la derularea și finanțarea, din bugetul local, a cursurilor de pregătire pentru personalul abilitat în cazurile de violenta domestică; inițiator: Grupul consilierilor Alianței USR-PLUS.

Prezența este în conformitate cu tabelul anexă din dosarul de ședință.

Se dă citire procesului-verbal al ședinței anterioare.
Nu sunt obiecțiuni.

Se supune la vot: unanimitate voturi pentru.

Se dă citire ordinii de zi.

Dnul consilier Nistor A propune suplimentarea ordinii de zi cu punctul 5 - Diverse.

Se supune la vot propunerea : 8 voturi pentru și 11 voturi împotrivă.

Se supune la vot ordinea de zi: unanimitate voturi pentru.

Se trece la dezbateri.

Punctul 1: Se dă citire documentației.
Nu sunt obiectiuni.
Se supune la vot: unanimitate voturi pentru.

Punctul 2: Se dă citire documentației.
Domnul consilier Turean O întreabă: la aceste casări de anul trecut, Consiliul local nu a primit nici o sumă recuperată după casare?
Răspunde dnul viceprimar Ștefănescu: am văzut că ați depus solicitare în acest sens. Veți primi răspuns.
Se supune la vot: unanimitate voturi pentru.

Punctul 3: Se dă citire documentației.
Are cuvântul dna consilier Păun C: doresc să se consemneze că vă rog să se justifice votul la sfârșit. Popești-Leordeni este un oraș cu cea mai mare creștere demografică din țara, pentru că un număr foarte mare de persoane se mută aici, ceea ce înseamnă că avem un număr din ce în ce mai mare de copii, care trebuie să meargă la școală, la grădiniță sau la creșă. Se vorbea de un campus care să aibă școală primară, grădiniță și creșă, doar că acest campus nu este suficient. Pe Biruinței sau Mirăslău se construiesc blocuri cu multe etaje, se vor muta multe familii cu mulți copii care vor merge la școală, nevoia de școală fiind imediată. Am propus acest proiect ptr realizarea studiului de fezabilitate pentru a ne arăta care dintre cele două terenuri este mai potrivit pentru astfel de obiectiv și suprafața necesară. Cele două proiecte pentru campus și pentru școală nu se exclud, deoarece avem nevoie să creăm locuri la școală în apropierea locuințelor. Proiectul nostru este necesar acum și nu peste 2-3 ani. Ar trebui să înțelegem că trebuie să avem o viziune orientată spre viitor.
Se supune la vot: 8 voturi pentru (consilierii Alianței USR-PLUS), 3 abțineri (Ciotoianu M, Șerban I, Radu F) și 8 voturi împotrivă.

Punctul 4: Se dă citire documentației.
Are cuvântul doamna consilier Păun Cynthia: doresc să se consemneze că rog să se justifice votul. Violența domestică este reală, iar victimile violenței domestice există și sunt mult mai multe decât credem, chiar dacă ele încearcă să se ascundă. Am avut o inițiativă în primăvară alături de Direcția de Asistență Socială și Asociația Solwodi prin care am încercat să le comunicăm victimelor faptul că pot cere ajutor și faptul că autoritățile locale au instrumente să le ofere ajutor. Victimele se îndreaptă spre persoane în care au încredere: profesori, preoți, personal asistență socială, poliție în speranță că vor scăpa de abuzatori. Realitatea arată că aceste persoane nu sunt pregătite profesional și din acest motiv am propus organizarea acestor cursuri pentru personalul abilitat în combaterea violenței domestice pentru a gestiona situațiile.
Dnul consilier Alexandru I: ați indicat și sursa de finanțare?
Dna consilier Păun: da, bugetul local.
Se supune la vot: 8 voturi pentru (consilierii Alianței USR-PLUS) și 11 abțineri.

Are cuvântul domnul consilier Andrei Nistor: înțeleg că s-a făcut studiul de fezabilitate pentru campus, aș vrea șă știu și eu când primim și noi documentele pentru a le studia, pentru că dacă iar le primim cu 2 zile înainte și se așteaptă de la noi șă le și votăm este o absurditate. Aș vrea să consemnați că: cine se ocupă de acest proiect să ne transmită și nouă documentele.

Are cuvântul dnul consilier Turean O: aseară guvernul a dat o hotărâre prin care a împărțit către primării bani din fondul de rezervă al guvernului, iar pe acea listă nu apare și primăria Popești-Leordeni. Aș vrea să întreb dacă s-a făcut vreo cerere către Guvern și de ce nu a fost aprobată, ținând cont că d-nul viceprimar este de la PNL, sau ce s-a întâmplat?

Dnul viceprimar: din ce știu s-au făcut solicitări către Consiliul Județean, rămâne să vedem dacă se aprobă.

Se declară ședința închisă.

Președinte de ședință,
Șutru Pavel

Secretar general UAT,
Ichim Margareta

Document semnat.

Înregistrarea video a ședinței