Proces verbal

Încheiat azi 4.11.2021 ora 1100 cu ocazia ședinței extraordinare a Consiliului Local al orașului Popești-Leordeni, care se desfășoară la Liceul Teoretic Radu Popescu din str. Leordeni nr. 52, convocată prin dispoziția primarului nr. 448/29.10.2021 și adresa de convocare a consilierilor nr. 55732/29.10.2021, cu următoarea ordine de zi:

  1. Proiect de hotărâre privind alegerea președintelui de ședință din cadrul Consiliului Local al orașului Popești-Leordeni; inițiator: Primar Petre Iacob.
  2. Proiect de hotărâre cu privire la aprobarea plății unui sprijin financiar familiilor pentru achitarea serviciilor educaționale prestate de unități private pentru copii de vârstă antepreșcolară; inițiator: Grupul consilierilor locali ai Alianței USR-PLUS.
  3. Proiect de hotărâre pentru aprobarea normelor privind obligațiile și responsabilitățile care revin persoanelor fizice și juridice pentru menținerea unui mediu de viață sănătos; inițiator: Primar Petre Iacob.
  4. Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal pentru obiectivul „INTRODUCERE ÎN INTRAVILAN ÎN VEDEREA CONSTRUIRII UNUI ANSAMBLU DE LOCUINȚE ÎNȘIRUITE MAX. P+2E, AMENAJARE INCINTĂ, ÎMPREJMUIRE SI UTILITĂTI”; inițiator: Primar Petre Iacob.
  5. Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal pentru obiectivul „CONSTRUIRE 3 IMOBILE LOCUINȚE COLECTIVE S+P+5E, AMENAJARE CIRCULAȚII AUTO ȘI PIETONALE, PARCĂRI, SPAȚII VERZI, ÎMPREJMUIRE TEREN ȘI UTILITĂȚI”; inițiator: Primar Petre Iacob.
  6. Diverse.

Prezența este în conformitate cu tabelul anexă din dosarul de ședință.

Se dă citire procesului-verbal al ședinței anterioare.
Nu sunt obiecțiuni.
Se supune la vot: unanimitate de voturi pentru.

Se dă citire ordinii de zi.

Domnul consilier Cazacu Silviu propune suplimentarea ordinii de zi cu următoarele proiecte:

Se supune la vot suplimentarea: unanimitate voturi pentru.
Se supune la vot ordinea de zi așa cum a fost suplimentată: unanimitate voturi pentru.
Se trece la dezbateri.

Punctul 1: Se dă citire proiectului. Propuneri:
d-nul consilier Andrei N.: Vasile Doru
d-nul consilier Silviu C.: Șutru Pavel
Se supune la vot propunerea Vasile D.: 8 voturi pentru (consilierii Alianței USR - PLUS) și 11 abțineri.
Se supune la vot propunerea: Șutru Pavel: 11 voturi pentru și 8 abțineri (cons. Alianței USR- PLUS).

Punctul 2: Se dă citire documentației.
Are cuvântul doamna consilier Păun C. - știm cu toții că în orașul nostru nu există nicio creșă. Din această cauză am considerat că este datoria noastră să sprijinim familiile cu copii mici care plătesc rate la apartamente, rate la casă și mai sunt nevoiți să plătească și o sumă care nu e deloc modică de 1500 lei/lună în medie ca să ducă copiii la creșă. Acest proiect nu rezolvă lipsa locurilor la creșă dar este de datoria noastră să ii sprijinim.
Are cuvântul domnul consilier Alexandru I.: aș vrea să motivez votul consilierilor PNL și PRO ROMÂNIA în sensul că acest proiect este benefic, necesar, numai că trebuie să ținem cont și de ceea ce ne permitem ca buget. Am avut proiecția încasărilor la 120 mii lei, dar sumele colectate vor fi de 80 mii lei, trebuie să vedem dacă ne permitem bugetar. Am estimat că suma necesară ar fi 365-400.000 EURO anual pentru 300 de copii. Propunerea noastră ar fi ca pentru exercițiul financiar de anul viitor, să luăm în calcul această sumă și să venim cu o proiecție asupra bugetului care să ne permită și aceste lucruri. Nu suntem împotriva acestui proiect, doar cerem o amânare și la bugetul de anul viitor să avem în calcul și acest proiect.
Doamna consilier Păun: d-na Ichim, pot consilierii depune un amendament privind aplicarea prevederilor acestui proiect după aprobarea bugetului.
D-na Ichim: da, pot să depună.
D-na Păun: dacă se aprobă astăzi, îl aplicăm după aprobarea bugetului, altfel la buget nu o să fie alocate sumele pentru că nu avem aprobat proiectul. Așa s-a întâmplat și cu alte proiecte.
D-nul Alexandru I.: ar mai trebui aduse modificări, sunt indicate grădinițe, after school-uri, proiectul se adresa pentru grupa 0-3 ani.
D.na Păun: nu toate creșele sunt acreditate conf. legii, sunt centre, after school-uri care au cod CAEN care permit activitatea de creșă. Din proiect reiese clar că se aplică doar grupei de vârstă de 0-3 ani.
Are cuvântul domnul consilier Turean O.: voiam să propun, mai ales că d-nul Alexandru mai are niște amendamente, până la ședința viitoare amânarea. Dacă nu îl aprobăm nu are cum să fie prins în bugetul pe anul viitor.
Domnul Lorin L: așa cum știți primăria vine în sprijinul grădinițelor, copiilor și ar trebui să putem discuta și cu directorii acestor instituții să ajungem la un consens.
D-nul Pascu: vreau să vă aduc la cunoștință că nu poate exista legal o unitate de tip creșă care să nu fie acreditată de către ministerul muncii și sănătății. Aceste unități au regim special și sunt alocate direct UAT-urilor sau direcțiilor de asistență socială. Din cauza aceasta, aceste tichete, ajutoare se pot acorda doar pentru unitățile de stat și nu private.
Se supune la vot proiectul: 8 voturi pentru (consilierii Alianței USR-PLUS) și 11 abțineri.

Punctul 3: Conform adresei nr. 56833/04.11.2021 a fost retras de pe ordinea de zi, de către inițiator.

Punctul 4: Se dă citire documentației.
Se supune la vot: unanimitate voturi pentru.

Punctul 5: Se dă citire documentației.
Se supune la vot: 8 voturi pentru (consilierii Alianței USR-PLUS) și 11 abțineri.

Punctul 6: Se dă citire documentației.
Se supune la vot: unanimitate voturi pentru.

Punctul 7: Se dă citire documentației.
Se supune la vot: unanimitate voturi pentru.

Punctul 8: Se dă citire documentației. Are cuvântul d-nul consilier Turean O: câte containere vor fi și unde sunt amplasate?
Gheorghiu S: Grădinița nr. 1 vor fi 6 clase, grădinița nr. 3 - 2 clase și la grădinița 2-2 clase.
Se supune la vot: unanimitate voturi pentru.

Punctul 9: Se dă citire documentației.
Propuneri: Andrei N:
Ioan Bădescu - Vasile D
Sc. nr. 3 - Dumitrescu C,
Liceul Teoretic - Păun C.
Oncuța E :
Sc. Ioan Bădescu Stan F.,
Sc.nr. 3 Șutru Pavel,
Liceul Teoretic - Cazacu Silviu.
Se supun la vot propunerile:
Sc. Ioan Bădescu - Vasile D - 8 voturi pentru și 11 abțineri.
Sc. Ioan Bădescu - Stan F - 11 voturi pentru și 8 abțineri.
Sc nr. 3 - Dumitrescu C - 8 voturi pentru și 11 abțineri
Sc nr 3. - Șutru P - 11 voturi pentru și 8 abțineri.
Liceul Radu P - Păun C - 8 voturi pentru și 11 abțineri.
Liceul Radu P - Cazacu S - 11 voturi pentru și 8 abțineri.

Punctul 10: Se dă citire documentației.
Se menționează adresa nr. 55716/29.10.2021 privind îndreptarea de eroare materială cu privire la adresă și anume „Drumul Fermei nr. 32-49” se va citi „Drumul Fermei nr. 32”.
Are cuvântul:
D-na consilier Păun C : de ce nu a fost aprobat odată cu indicatorii tehnico-economici, așa cum prevede legea?
D-nul Gheorghiu S : ca și procedură, nu am avut studiu topografic autorizat și semnat și se poate vota la prima ședință.
D-nul Ivănescu L : avem o comisie de coordonare a exproprierii care a procedat la verificarea documentelor și la pașii pe care trebuie să-i facem.
D-nul consilier Alexandru I: Suntem în imediata apropriere a procedurii de expropriere, am credința și speranța că toți colegii din Consiliul Local vor lăsa până la urmă toate divergențele, toate încercările de a bloca acest proiect, să înțelegem că suntem într-o situație disperată în situația școlilor și cred că vor participa cu succes la această expropriere lăsând toate orgoliile și interesele.
D-nul consilier Lorin I: același lucru voiam să spun și eu, să renunțăm la jocurile politice în spațiul online. Fac apel să lăsăm răutățile și să votăm exproprierea.
D-nul consilier Nistor A: ați primit toți invitația de a participa la dezbatere. Ne-ar fi plăcut să dezbatem împreună. Avem nevoie de cât mai multe clase, tocmai de aia proiectul pe care 1- am propus și v-am invitat să veniți să-l discutăm are un număr mult mai mare de clase. Dacă domnul Alexandru crede ceea ce spune, să vină alături de noi să facem un proiect comun cu mult mai multe clase. Noi suntem pentru expropriere, însă nu cu proiectul așa cum este el actual. Facem apel să ne așezăm la masă, să discutăm ambele proiecte și să luăm ce-i mai bun din fiecare. Votăm exproprierea pe proiect actualizat.
D-nul Todireanu A: astăzi se votează culoarul de expropriere, culoar cu care am înțeles că niciun consilier nu are nicio problemă. Ulterior, pe proiectul respectiv vor fi discuții între colegi și va trebui să se găsească un numitor comun. M-aș bucura ca administrator public să rezulte în urma votului că nimeni nu re nimic împotrivă cu locația.
Se supune la vot: 11 voturi pentru și 8 abțineri (consilierii alianței URS PLUS)

Punctul 11: Diverse:
adresa nr 51638/08.10.2021 a Liceului Teoretic Radu Popescu pentru desemnare reprezentant în C.A.
Propuneri:
Oncuța E: Șerban I
Turean O: Vasile D.
Se supune la vot propunerea Șerban I: 11 voturi pentru și 8 abțineri
adresa nr 53923/20.10.2021 a Grădiniței Sf. Agnes pentru desemnare reprezentant în C.A
Propuneri:
Andrei N: Turean O
Alexandru I: Lorin I
Ciotoianu M: Alexandru I
Se supune la vot:
Propunerea Turean O: 8 voturi pentru și 11 abțineri
Propunerea Lorin I: 11 voturi pentru și 8 abțineri
Propunerea Alexandru I: 3 voturi pentru, 4 împotrivă și 11 abțineri
Se dă citire adresei nr. 50877/05.10.2021 a SC Silflor & Move Impex SRL privind solicitarea de emitere punct de vedere cu privire la obținerea „avizului Consiliului Local al orașului Popești-Leordeni” pentru îndeplinirea obligațiilor stipulate în Caietul de Sarcini și a obiectului Contractului de concesiune nr. 106/2006. Există pe rolul instanțelor de judecată D1404/93/2019 litigiul având ca obiect : reziliere contract de concesiune nr. 106/2006 reclamant fiind Consiliul Local al orașului Popești-Leordeni, pentru nerespectarea termenilor de realizare a obiectivelor de investiții sau realizare lucrări de construire ilegale, nepunerea la dispoziția comisiei de monitorizare și control al modului de îndeplinire a obligațiilor asumate prin Contractul de Concesiune de către persoanele fizice și juridice a documentelor justificative.
Consiliul Local a luat act de adresa nr.50877/05.10.2021.
Se dă citire plângerii prealabile a Grupului consilierilor USR din Consiliul Local al orașului Popești-Leordeni privind HCL nr. 84/28.09.2021 privind respingerea proiectului de hotărâre privind încetarea mandatelor de consilier local.
Consiliul Local a luat act.

Se declară ședința închisă.

Președinte de ședință,
Șutru Pavel

Secretar general UAT,
Ichim Margareta

Document semnat.

Înregistrarea video a ședinței