Hotărâre
privind aprobarea contractării unei finanțări rambursabile interne in valoare de 5.000.000 lei, în vederea asigurării co-finanțării obiectivului „Construire corp nou Școală Gimnazială „Ioan Bădescu”, Orașul Popești-Leordeni, județ Ilfov”

Consiliul Local al orașului Popești-Leordeni,

  • Având în vedere raportul de specialitate al Serviciului Financiar Buget, înregistrat sub nr. 2773/19.01.2021 și referatul de aprobare al Primarului orașului Popești-Leordeni înregistrat sub nr. 2770/19.01.2021, precum și rapoartele de avizare ale: comisiei nr. 1 (comisia pentru activități economico-financiare, servicii, comerț, gospodărire comunală, administrarea domeniului public și privat) înregistrat sub nr. 15513/22.03.2021 și comisiei nr. 3 (juridică, administrație publică locală, apărarea drepturilor cetățenești, relații cu alte autorități publice locale din țară și străinătate) înregistrat sub nr. 16155/24.03.2021;
  • Având în vedere prevederile:
    • Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publică, cu modificările și completările ulterioare, coroborate cu cele ale capitolului IV din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, precum și cu cele ale Hotărârii Guvernului nr. 9/2007 privind constituirea, componența și funcționarea Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale, cu modificările și completările ulterioare;
    • Art. 41 alin. (4) din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
    • Art. 1166 și următoarele din Codul civil, referitoare la contracte sau convenții;
  • În temeiul prevederilor art. 129 alin. (2) lit. b) si alin. (4) lit. b) precum si in temeiul art. 196 alin. (1) lit. a), coroborat cu art. 139 alin. (3) lit. b) din OUG 57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările și completările ulterioare,

Hotărăște:

  • Art. 1. – Se aprobă contractarea unei finanțări rambursabile interne în valoare de 5.000.000,00 lei, cu o maturitate de 5 ani(60 luni).
  • Art. 2. – Contractarea finanțării rambursabile prevăzută la art. 1 se face pentru finanțarea investițiilor publice de interes local prevăzute în Anexa nr. 1 care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
  • Art. 3. – Din bugetul local al Orașului Popești-Leordeni se asigură integral plata:
    a) serviciului anual al datoriei publice locale;
    b) oricăror impozite și taxe aferente realizării obiectivelor de investiții de interes local;
    c) alte cheltuieli neeligibile ale finanțării rambursabile menționate la art. 1.
  • Art. 4. – (1) Pe întreaga durată a serviciului datoriei publice locale, ordonatorul principal de credite are obligația să publice pe pagina de internet a orașului Popești-Leordeni următoarele date:
    a) hotărârea Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale, precum și orice modificări și/sau completări ale acesteia;
    b) valoarea finanțării rambursabile contractate în valuta de contract;
    c) gradul de îndatorare al orașului Popești-Leordeni;
    d) durata serviciului datoriei publice locale, cu precizarea perioadei de grație și a perioadei de rambursare a finanțării rambursabile;
    e) dobânzile, comisioanele și orice alte costuri aferente fiecărei finanțări rambursabile;
    f) plățile efectuate din fiecare finanțare rambursabilă.
    (2) Datele prevăzute la alin. (1) se actualizează în prima decadă a fiecărui trimestru pentru trimestrul expirat, sub sancțiunile prevăzute de lege.
  • Art. 5. – Se împuternicește dl Petre Iacob Primarul Orașului Popești-Leordeni să negocieze și să semneze, în numele și pe seama Orașului Popești-Leordeni contractul de împrumut intern, precum și orice alte modificări și completări convenite de către părțile contractante și orice alte acte, documente, notificări sau cereri a căror semnare poate deveni necesară în legătură cu încheierea și punerea în executare a contractului de împrumut intern.
  • Art. 6. – (1) Garantarea împrumutului se va face din veniturile bugetului local al Orașului Popești-Leordeni. Cuantumul veniturilor cu care Orașul Popești-Leordeni va garanta anual, va fi egal cu obligațiile de plată a ratelor, a dobânzilor și a comisioanelor referitoare la acest împrumut, aferent anului respectiv.
    (2) Serviciul datoriei publice locale nu reprezintă obligații sau răspunderi ale Guvernului României și va fi plătit din bugetul local și/sau din împrumuturi pentru refinanțarea datoriei publice locale.
    (3) Se împuternicește dl Petre Iacob Primarul Orașului Popești-Leordeni să semneze în numele și pentru Orașul Popești-Leordeni acordul de garantare a împrumutului precum și toate documentele necesare obținerii autorizării și derulării finanțării rambursabile interne.
  • Art. 7. – Cu ducerea la îndeplinire a prezentei hotărâri se însărcinează Primarul Orașului Popești-Leordeni și serviciile de specialitate din cadrul aparatului de lucru al primarului.
  • Art. 8. – Secretarul General UAT va asigura comunicarea prezentei conform competentelor legale.

Președinte de ședință,
Pavel Șutru

Secretar general UAT,
Ichim Margareta

Hotărârea nr. 29 din 7.04.2021

Document semnat